Sådan fjerner du kalk fra brusekabinen

Kalkaflejringer i brusekabinen er svære at undgå, men heldigvis også lette at fjerne, når du kender den rette fremgangsmåde. Fjern kalk fra brusekabinens glas med disse simple trin, der sikrer dig en skinnende ren brusekabine, der er helt fri for kalkpletter.

Fjern effektivt kalk fra brusedøre og brusevægge

Brusekabinen er ofte i brug hver dag, og det betyder, at der hurtigt danner sig aflejringer af kalk på brusedør og brusevægge i glas, hvis ikke du sørger for at tørre alt vand væk efter badet. Kalkaflejringer er ufarlige, men ikke særligt pæne at se på, og de fleste foretrækker et rent udtryk på badeværelset – gerne uden at skulle gøre alt for meget arbejde. Her er, hvad du skal bruge for at fjerne kalk i brusekabinen:

 • Husholdningseddike
 • Vand
 • En svamp eller en sprayflaske
 • En blød klud

Fremgangsmåde til fjernelse af kalk i brusekabinen

 1. Lav en blanding af lige dele vand og husholdningseddike, og brug en blød svamp – eller alternativt en sprayflaske – til at fordele blandingen godt rundt på glasset i brusekabinen.
 2. Lad blandingen virke i 10 minutter, før du skyller den af med rent vand, og brug herefter en blød klud til at tørre glasset grundigt af, så det bliver helt tørt.

Til mere genstridige kalkpletter

Slår en blanding af husholdningseddike og vand ikke helt til, når du skal fjerne kalk fra brusekabinen, kan du også overveje at blande dit eget rengøringsmiddel med udgangspunkt i nedenstående opskrift. Vær dog opmærksom på, om materialerne i dit badeværelse tåler syre, da blandingen ellers kan gøre mere skade end gavn. Du bør blandt andet ikke bruge den til rengøring af nanobehandlet glas, som du kan læse mere om længere nede på siden.

Til at fjerne mere hårdføre kalkaflejringer skal du bruge:

 • Husholdningseddike
 • Surt opvaskemiddel med en pH-værdi på 4-4,5 (pH-værdien kan kom regel ses på flasken)
 • En svamp eller en blød børste
 • En blød klud

Fremgangsmåde til at fjerne genstridige kalkaflejringer

 1. Bland 1 del husholdningseddike med to dele surt opvaskemiddel, og brug en svamp eller en blød børste til at smøre blandingen på bruseglasset.
 2. Lad blandingen virke i 30 minutter, før du skyller den af med rent vand og afslutter med at tørre glasset af med en blød klud.

Særligt om rengøring af nanobehandlet glas

Står du og skal have nyt brusekabineglas, er det værd at vælge såkaldt nanobehandlet glas, der kræver mindre vedligeholdelse end andre glastyper til badeværelset. Nanobehandlet glas er nemt at rengøre enten med rent vand eller med den førstnævnte blanding af vand og eddike, og faktisk bør du slet ikke bruge traditionelle basiske eller syreholdige rengøringsmidler på glasset, da det kan beskadige belægningen, lave ridser og gøre glasset mindre holdbart.

Se vores produkter her:

Forebyg kalk i brusekabinen

Selvom kalk med tiden vil sætte sig i kanter og samlinger, og du derfor ikke kan undgå kalkaflejringerne helt, kan en god rutine efter badet sikre, at mængden af kalk på brusekabineglasset i badeværelset holdes på et minimum. På den måde behøver du ikke at skulle fjerne kalk fra brusekabinen helt så ofte.

Brug en gummiskraber til at fjerne overskydende vand fra glasset, når du er færdig med at bade. Start oppefra, og bevæg skraberen i bløde bevægelser mod gulvet. Tør gerne efter med en blød klud, så glasset bliver så tørt som muligt. Mere skal der faktisk ikke til for at undgå meget af den kalk og andet skidt, der ellers har tendens til at samle sig i brusekabinen efter blot et par bade. De få minutter, det tager at bruge gummiskraber og klud, sparer dig dermed i sidste ende for rigtig meget tid på rengøring af brusekabineglas, så du i stedet kan bruge tiden på noget sjovere.